Pokud bych používal Scorpio na srazy a na nedělní leštění,tak bych nic nevymýšlel. Jenže používám Scorpio na každodenní ježdění(cca 30tkm/rok) a se stoupající cenou benzínu chápu snahy u Scorpií o levnější provoz a toto vlákno beru jako zoufalou snahu majitelů těchto aut o jejich zachování. Sám vlastně řeším to samé,jenže nejen že chci zhospodárnit nemalé náklady za palivo ještě chci auto omladit a tak mě to vede od Scorpia pryč.
Přesto bych toto vlákno nezatracoval,prakticky to je snaha o záchranu těchto aut ještě v provozu. Ač nejsem milovníkem přestaveb na LPG,chápu jejich ekonomický přínos i když je tam počáteční nemalý náklad na přestavbu a je to vykoupeno zmenšením místa i dalšími mínusy.
Nevím jak nákladná je úprava na ježdění na E85,je mi u toho sympatické zachování místa v kufru,ovšem cena paliva až tak zázračná není jestli to je vykoupeno nějakým zhoršením kvality jízdy nebo počátečním nákladem na úpravu.
Při ježdění bez úprav a míchání 1:1 s normálním benzínem je úspora za palivo poloviční a je tedy otázkou,jestli takovéto ježdění není vykoupeno špatným chodem motoru a kolik km takto neupravený motor vydrží.
Faktem je,že kdybych měl Scorpio voňavku v dobrém stavu pro radost,tak bych takové pokusy asi nedělal,ale pokud bych měl Scorpio před smrtí na doježdění nebo pokud by mi ušetřené peníze se ziskem zaplatili zakoupení jiného motoru a přehození,tak bych to nijak traumaticky neprožíval.
Kdysi jsem přeučil Trabanta na směs toluen s ruským benzínem 2:1 a jezdil jako splašený za super cenu(25% tehdejší ceny benzínu) bez újmy a závad,přestože trabantistům hrůzou vstávaly vlasy a slýchal jsem u toho plno katastrofálních scénářů. Kdybych měl pumpu na E85 poblíž,tak bych to klidně vyzkoušel,ale jelikož nejbližší pumpu mám 30km a úspora není nijak závratná,tak mi to nestojí ani za zkoušku nebo nějaké úvahy na pravidelné používání.
Řešit hospodárnou jízdu Scorpia,je asi stejné úsilí a výsledek jako když se pes hodí za ocasem. Je to makačka,ale výsledek mizivý,přesto bych průkopníky slepých uliček nijak nezatracoval a neházel jim klacky pod nohy,třeba na něco příjdou.
Mimochodem,minulý týden v TV něco povídali o ježdění na vodu,nebylo by zajímavější aby průkopníci bádali tímto směrem?Mám docela hlubokou studnu a vůbec to nepiju

.