Tak si odpoviem. V rámci zvyšovania bezpečnosti cestnej premávky prišli kompetentný na základe analíz nehôd a vecí okolo nich k zdokonalovaniu systémov vo vozidlách aby kritické situácie vzniknuté chybou vodiča eliminovali na minimum. Nakoľko veľké percento nehôd tvorili aj čelné zrážky pri ktorých je úmrtnosť vysoká bolo treba možnosť čelnej zrážky znížiť. A autá s predným náhonom toto spĺňajú lebo sú nedotáčavé a teda zo zákruty idú von. Existuje neaká dohoda, že sa vývoj uberá týmto smerom. Ak skúsim nové BMW alebo Mercedes, tak sa vďaka rozloženiu hmoty a rôznym ASR ESP a pod. sračkám ktoré je nemožné 100% vypnúť aj keď sú zadokolky tak sa správajú nedotáčavo. V tomto majú staré autá bez týchto vymožeností výhodu, lebo kto vie ovládať auto s citom a rozvahou, dokáže ísť zákruty nádherným slidom.
Ďalšia vec je jazda do kopca /jedno aký je povrch/ samotným ťahom je zadná náprava zaťažovaná a predná odľahčovaná. Správne zaťažená zadokolka sprípadným samosvorom prejde aj tam kde sa predokolke môže len snívať. Nepomôže jej ani cúvanie a reťaze.
V zime som bol v jednom stredisku kde je úsek zjazdný len so 4x4 - upozorňuje na to aj tabula. Rozhodol som sa že tam výdem na vlastné riziko. Coss sa tam vyhrabal s jemne prešmykujúcimi kolami na prvý krát. Veď aj pozerali keď som parkoval medzi tými SUV, že kde som sa tam zobral.
Na služobnom caddy som zimu strávil s vypnutým ASR no ABS, ESP muselo zostať zapojené lebo sú na spoločnej poistke a riadne mi to pilo krv. Jediné čo v zime ocením je menejcitlivé ABS ktoré to nechá na vodiča až do poslednej chvíle.
Z technického hladiska je menej namáhaná náprava keď hmotu pred sebou tlačí ako keď hu má ťahať. Teda pri ťahu je namáhaná zadná náprava a pri brzdený predná. Pri predokolke si to odskáče všetko predná.
Čo sa týka 4x4 tak tam uznávam len permanentné napr. Subaru, staré quatrá. Tieto novodobé ktoré sa pripínajú elektronicky sú oničom /česť X drivu BMW ten stíha reagovať včas/.
Moja volba je jasná - 4x4 s redukciou

, teda jazda 2WD alebo 4WD alebo 4WD-lock s manuálnym zaradením pákou a nie gombíkmi na prístrojovke + dorobenie vzduchom ovládaných uzávierok predného a zadného difu

.